Centre d´Estudis Locals de Burjassot
Centre d´Estudis Locals de Burjassot

NORBERTO MARTÍ IBÁÑEZ

 

NORBERTO MARTÍ IBÁÑEZ.

 

Esta breu biografia sobre Norberto Martí Ibáñez he pogut fer-la gràcies als testimonis de la família de Norberto que ara m’ha donat la seua autorizació per a aportar-la a esta web, així com de persones que el conegueren personalment tals com el llaurador tot un cavaller, Sr. Manuel Bort Almenar; el veterà i cordial policia municipal Francisco Chico Domínguez; l’afable constructor i bibliòfil Vicente Alonso Albella, i els també cartellistes de l’època, el Sr. Victor Alonso Hueso, i Vicente Guillamón Sierra, inclús yo mateix que tinguí el gust de conèixer-lo més exclusivament quan entrí a treballar com delineant en l’oficina tècnica que en aquella època es va establir en l’ajuntament, i on ell estava al càrrec del Negociat de Padró i Estadística.

Moltes persones el coneixien al ser fill d’una família que tenia una farmàcia en el poble. Son pare regentava dita farmàcia que estava en el carrer José Antonio, conegut com “el carrer del tramvia” (actualment denominat c/ Jorge Juan).

Tot lo món que coneixia a Norberto sap que era persona amable i educada. Va nàixer el 2 abril de 1921, i els seus pares foren Norberto i Vicenta.

El cas és que no va seguir la professió de farmacèutic, i es va dedicar a atres activitats, compaginant-les ab la seua afició: el dibuix. Inclús s’anuncià ab oficina com “dibujante publicitario” en el carrer José Antonio, 84.

També era molt conegut per tindre un establiment dedicat a “drogueria” en dit carrer Jorge Juan, concretament en una planta baixa edificada a la part darrera de la casa dels Dualde. Així mateix entrà a treballar com auxiliar administratiu en l’ajuntament de Burjassot. Era l’època de l’alcalde José Mª. Crespo, i posteriorment Pedro Bueno, arribant a cap de negociat.

Norberto estava casat ab Aurelia Perales Pascual, persona també molt coneguda i apreciada.

Norberto tenia aficció pel dibuix, especializant-se en la caricatura i el cartell. Participà en els concursos que convocaven els clavaris pels anys 1960-1970. I, anteriorment, també aportà els seus dibuixos en varies publicacions que s’editaven per les clavaries.

Entre els seus cartells cal assenyalar el que va fer per a les festes de Sant Roc de l’any 1959 puix, encara que no va ser publicat en el corresponent llibret, afortunadament es va depositar en la Biblioteca Nacional, i que ab la corresponent autorizació, adjuntem ací en esta web. 

Formà part dels components de la Junta constituïda per a l’aniversari de la Coronació de la Mare de Déu de la Cabeça, concretament en la “Comisión de Prensa y Propaganda”, junt ab J.M.M., V.C.B. i F.G.G. Molt conegudes són, per la difusió que tingueren, les caricatures publicades en el llibre de dit aniversari editat en 1977.

Norberto Martí Ibáñez va faltar el 7 de novembre de 1979, a l’edat de 58 anys.   

                                                                           Text de Santiago López García.

  • Fotografia i auto-caricatura aportades per la família de Norberto Martí Ibáñez.  
EN RECUERDO DE NORBERTO MARTÍ IBÁÑEZ Y DE SU CARTEL DE FIESTAS DE SANROQUE DEL AÑO 1959
Por Santiago López García. Libro de Fiestas de San Roc 2009
EN RECUERDO DE NORBERTO MARTÍ IBÁÑEZ.pdf
Documento Adobe Acrobat [711.6 KB]

COMPTAD0R DE VISITES

ARXIUS INCORPORATS RECENTMENT 

 

LES SITGES: PASSAT, PRESENT I FUTUR

Los Silos cumplen 450 años; Un aniversario a considerar. Por Santiago López García.

 

MEMÒRIES DE BURJASSOT:

DESCRIPCIÓ SOBRE EL PASSAT MINER DELS TERRENYS CALCÀREUS I ARGILOSOS DE BURJASSOT.

REFERÈNCIES A LES SEUES ANTIGUES PEDRERES, I NOTES SOBRE ELS MATERIALS COMERCIALS: LA TERRETA D'ESCURAR, LA PEDRA REBLE, LA PEDRA CALAR, EL TAP, L'ALGEPS, LA CALÇ, I EL CIMENT.

Por Santiago López Garcia

CARTOGRAFIA:

CROQUIS, PLANS I MAPES en la cartografia històrica relativa al poble i ciutat de BURJASSOT. Per Arturo Cervellera Moscardó i Santiago López García.

CARTOGRAFIA HISTÓRICA RELATIVA A BURJASSOT, EN LA QUE APARECE REPRESENTADO DENTRO DEL ÁREA GEOGRÁFICA DE VALENCIA CAPITAL. Por Santiago López García.

CENTRES DE DOCENCIA:

Origen del Colegio Público "Villar Palasi". por Santiago López García

HISTORIA: PERSONATGES DE BURJASSOT:

*Manuel Uribarry Barutell

HISTORIA. BURJASSOT C.F.:" Cartel anunciante de la inaugurtación del campo de fútbol del Burjassot C.F.

LES BELLES ARTS I BURJASSOT:

*:Jose Ordaz Montesinos. Una vida llena de vida. Por Quique Andrés Soriano.

BIBLIOTECA:

* "Un Curandero de Fama". por Ricardo Folch

PATRIMONI ARTISTIC - CULTURAL

* Ermita de San Roque y de la Virgen de la Cabeza de Burjassot. José Ramón López Carceller

*Ullada al Patrimoni Cultural de Burjassot. Arturo Cervellera.

BIBLIOTECA. 

*Reivindicación de Manuel Uribarry. Por Jose Lendorio

HISTORIA: PERSONATGES DE BURJASSOT:

* José Muñoz Bondía "El Lloco". Por Marian Navarro Muñoz

NOVETATS

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Centre d´Estudis Locals de Burjassot. Jorge A. Alonso Berzosa